EL BURHENNE'S AVONTUREN OP DE BREITNER ACADEMIE
  • About me
  • JAAR 1
    • 2D
    • 3D
    • 4D
    • Design
    • Atelier
    • Educatief Project
  • JAAR 2
    • 2D
    • 3D
    • 4D
    • Atelier
  • JAAR 2.5
    • 2D
    • Design
  • Inspiratie

2D: Tekenen en Schilderen

Droge naald ets afdrukken

Dinsdag 18 juni
Vandaag heb ik de droge naald etsen afgedrukt. Het proces van afdrukken was hetzelfde als bij een gewone ets. Ik heb een keer inkt aangebracht en daar drie keer mee afgedrukt op vochtig papier. Logischerwijs wordt elke volgende afdruk lichter. Dit geeft interessante verschillen. Bij de vorige etsen afdrukken had ik een duidelijke voorkeur, maar in dit geval vind ik dat er voor alle drie de afdrukken wat te zeggen valt.
Foto
Reflectie
Ondanks dat deze beelden wellicht niet helemaal binnen de opdracht vallen, ben ik er wel een stuk meer tevreden mee dan met de vorige etsen. Dit zijn beelden die ik veel interessanter vind en die beter bij mij passen, door stijl en onderwerp. Verder vond ik het droge naald etsen makkelijker, omdat ik beter donker en licht kon bepalen, en dat zie je ook terug in het eindresultaat.

Extra: droge naald etsen

Donderdag 13 juni 
Vandaag heb ik de extra droge naald ets gemaakt. Ik was het landschap/uitzicht wat ik eerder heb gebruikt even helemaal beu, dus besloot daarom om een tekening van vorig semester als uitgangspunt te nemen voor de ets. Geen letterlijk landschap, maar wel een psychologisch landschap, omdat de tekening (en dus ook de ets) een indruk geven van hoe zowel de afgebeelde figuur als de maker zich voelen. 

Het droge naald etsen is anders dan klassiek etsen, omdat de krassen die je zet meteen klaar zijn en er geen chemisch proces aan te pas komt. Het moeilijke is wel dat je minder goed ziet wat je doet, maar dit valt simpel op te lossen door er een donkere ondergrond onder te leggen. Ik vond het met deze techniek dan ook makkelijker om te mate van donkerheid van bepaalde stukken te bepalen. 
Foto

Les 12: afdrukken!

Vrijdag 10 mei
Vandaag heb ik de etsgrond verwijderd (de laatste stap voor het afdrukproces kon beginnen) van mijn etsplaten. Vervolgens heb ik de platen ingesmeerd met inkt, die inkt weer verwijderd met krantenpapier en afdrukken gemaakt op vochtig papier. Ik heb de met inkt ingesmeerde platen drie keer achter elkaar afgedrukt, zonder tussendoor de inkt opnieuw aan te brengen. Dit was het resultaat:
Foto
Van licht naar donker: derde, tweede en eerste afdruk

Reflectie
Ik vind het jammer dat er bij de onderste afbeelding een zwarte strook aan de linkerkant zit. Dit komt omdat ik daar de etsgrond niet goed genoeg heb aangebracht. Verder vind ik het interessant om de verschillen per afdruk te zien. Zo vind ik bijvoorbeeld de bovenste afbeelding het beste tot zijn recht komen bij de tweede druk, en de onderste afbeelding het beste tot zijn recht komen bij de eerste afdruk. Ik vind de tekeningen die ik heb gemaakt - hoewel conceptueel interessant - beeldend niet zo sterk. Ondanks dat ik dit geen sterk werk vind, heb ik er wel veel van geleerd qua techniek en dat vind ik ook belangrijk.

Les 9 & 11: etsen 

Vrijdag 12 en vrijdag 26 april
Deze lessen ben ik gestart met het aanbrengen van een laag zwarte etsgrond. Dit is belangrijk, omdat je door het kleurcontrast dan precies kunt zien waar je hebt gekrast. Toen de laag droog was, ben ik begonnen met tekenen. Ik heb ervoor gekozen om het uitzicht te tekenen dat ik had vanuit mijn eerste kamer in Amsterdam. Ik heb hiervoor gekozen omdat het niet alleen een heel mooi uitzicht is, maar voor mij ook veel betekenis heeft. Voordat ik in Amsterdam kwam wonen, sliep ik een keer in de kamer die later mijn eerste kamer in Amsterdam zou worden. Ik kon niet slapen en vanuit bed heb ik de halve nacht naar het magische uitzicht gestaard. Dat was het moment dat ik verliefd werd op Amsterdam en wist dat ik hier wilde wonen. Al mijn schetsen zijn dan ook op dit uitzicht gebaseerd.
Foto
Ik heb ervoor gekozen om twee verschillende versies te maken van dezelfde tekening: een heel strak (lijnen met liniaal getekend) en daardoor meer objectief en een heel losjes, bijna impressionistisch en daardoor meer subjectief. Ik ben best blij met deze tekeningen. Ik wist eerst niet hoe ik meerdere versies van dezelfde tekening interessant kon maken, maar toen ik zag hoe kriebelig en haast impressionistisch is, kreeg ik het idee om de andere juist heel strak te maken en ik denk dat dat een interessant contrast heeft opgeleverd. De een geeft weer hoe het echt is, wat anderen zien, en de ander geeft weer hoe ik het zie, en ervaar.

Ik had wel graag wat meer aandacht willen besteden aan de details. Zo zijn bij de strakke versie sommige lijnen niet recht en klopt het perspectief op plaatsen niet helemaal. Dit zijn aandachtspunten voor de volgende keer. 

Aan het einde van les 11 ben ik begonnen met het daadwerkelijke etsen, maar heb dit niet afgekregen. In de laatste les (12) ga ik de etsgrond verwijderen en afdrukken maken van beide tekeningen. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten!

Zelfstandig werken - de Stonewall serie is af!

Vrijdag 5 april
Vandaag heb ik na de les de Stonewall serie gemaakt. Ik ben begonnen met het overtrekken van het originele werk op bakpapier, zodat ik sjablonen kon maken. Dit zodat ik wist waar ik de schilderstape moest plakken en daardoor elk werk precies hetzelfde wordt en er dus herhaling ontstaat.
Foto
Foto
Daarna heb ik telkens het sjabloon op een leeg doek gehouden en steeds specifieke delen afgetaped om die te schilderen:
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Gedurende het schilderen kwam ik er achter wat de beste volgorde was om de vlakken te schilderen en dat sommige vlakken een dubbele laag nodig hadden.

Reflectie
Al met al ben ik tevreden met het resultaat. Ik vind dat ik binnen een korte tijd, op een efficiënte manier een werk heb neergezet dat mijn concept goed verbeeld. Als ik meer tijd had gehad, had ik graag wat meer aandacht willen besteden aan de details en wellicht toch meer werken willen maken. Dat gezegd hebbende denk ik dat het goed werkt als een soort drieluik.

Huiswerk: schetsen

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Les 8: etsen!

Vrijdag 5 april
Vandaag zijn we begonnen met etsen! Ik heb voor etsen gekozen (i.p.v. lino) omdat ik tijdens mijn stage met een klas op excursie ben geweest naar het Rembrandthuis, waar de leerlingen een workshop etsen kregen. Ik vond dat toen super leuk om te zien en wilde het daarom graag zelf gaan proberen. 

Tot onze verbazing zou de hele eerste les bestaan uit het prepareren van de etsplaat, wat veel werk bleek: vijlen, schuren, polijsten, ontvetten, insmeren met polijstpasta en tot slot een laagje etsgrond aanbrengen.
Foto
Foto
Foto
Foto

Inspiratie: David Hockney

Foto
​De volgende aspecten van David Hockney's werk spreken me aan en wil ik graag verwerken in mijn huidige opdracht:
  • strakke lijnen
  • abstrahering van de werkelijkheid
  • kleuren vlakken

Les 7: feedback 

Vrijdag 29 maart
Omdat ik een aantal lessen had gemist, had ik nog geen gesprek gehad met Roderick over mijn werk. Een aantal anderen hadden dit ook, dus samen met Veerle, Sappho en Roene hadden we een feedback gesprek. Dit was de feedback die ik kreeg:
  • Het is een sterk beeld.
  • Let op je manier van schilderen! Zorg dat je een kant op schildert. Als je dit  niet doet, zorgt dit voor onrust en dit leidt af bij zo'n strakke compositie.
  • Je kunt strakkere lijnen maken door te werken met schilderstape en af te plakken.
  • Je kunt er voor kiezen om in plaats van verschillende scene's van Stonewall, het beeld wat je nu hebt geschilderd meerdere keren te herhalen. Door het geabstraheert af te beelden en meerdere keren te herhalen, kun je streven naar het doel om het beeld iconisch te maken. Jouw doel, dat je vind dat iedereen het beeld moet herkennen, kun je hiermee bereiken.
  • Bij het ophangen zou je het heel strak kunnen ophangen. Dit past bij de clean-heid van het werk.

Aan de hand van deze feedback en mijn eigen opvatting heb ik de volgende beslissingen genomen over hoe ik verder ga met de opdracht: ik ga dit beeld van Stonewall drie keer schilderen. Ik heb ervoor gekozen om alleen dit beeld te schilderen en te herhalen, omdat het dan iconisch wordt. De abstrahering draagt hieraan bij, want ik vind dat het beeld zo al herkenbaar zou moeten zijn. Ik ga de schilderingen in het rood, geel en blauw maken. Dit omdat dit de primaire kleuren zijn, en ik vind dat kennis van Stonewall net zo'n basis zou moeten zijn als die kleuren. Qua praktische dingen wil ik gaan werken met sjablonen en schilderstape, zodat elk beeld precies hetzelfde is en strakke rechte lijnen bevat. Verder ga ik er op letten dat ik maar één kant op schilder.

Tot slot heb ik aan het einde van deze les alvast drie kartonnen wit geschilderd, zodat de ondergrond er al staat en ik de volgende keer meteen kan beginnen.

Zelfstandig werken

Foto
Ik ben begonnen aan de Stonewall serie. Als eerste heb ik de klassieke foto van de Stonewall Inn geschilderd. In rood, omdat het het eerste werk in de serie wordt, en rood is de eerste kleur in de regenboogvlag. Ik ben begonnen met een schets op het karton, en vervolgens ben ik de vlakken in gaan schilderen. Al snel liep ik tegen het probleem aan dat ik geen ondergrond had geschilderd, waardoor onder de minder dekkende kleuren, zoals rood, het karton nog zichtbaar is. Ook bleek het voor mij erg moeilijk om rechte lijnen te schilderen uit de losse pols, waardoor er veel scheve en wiebelige lijnen zijn ontstaan.

Reflectie
Ik ben blij dat ik eindelijk een begin heb kunnen maken aan deze opdracht, maar eigenlijk is dit werk niet bruikbaar. Ik vind dat het opnieuw moet, want ik had eerst een ondergrond moeten schilderen en ik denk dat het ook handig is om met schilderstape te gaan werken, zodat de lijnen strak en recht zijn. Dit ga ik dan ook meenemen voor de rest van de opdracht.

Les 3: Feedback speeddaten en interessant gesprek met Marije

Vrijdag 1 maart
We begonnen de les met een speeddate sessie om feedback aan elkaar te geven in enkele minuten. Dit was de feedback die ik kreeg;
van Simone:
  • het zwart-wit werkt goed, want hiermee creëer je contrast
  • de beelden zijn herkenbaar, ondanks de snelheid waarmee het geschilderd is
  • het formaat (klein) van de werken versterkt het beeld, maar de vraag is: hoe ga je dit vertalen naar groot beeld?
van Romy:
  • ga experimenteren met kleur. Je zou bijvoorbeeld een regenboog serie kunnen maken, waarbij elk schilderij in de serie een kleur van de regenboog is. Zo is elk schilderij uniek, maar vormen ze toch samen een geheel, en het past natuurlijk super goed bij het thema. Dit zal de serie wellicht ook sterker maken.
  • je vertelt een sterk verhaal dat klopt als geheel
  • er is wel behoefte aan meer detail, zodat het begrijpelijker en meer verhalend wordt voor mensen die niks van het thema weten
van Roene:
  • de werken versterken elkaar als serie, het vormt een goed geheel, het is dan ook een goed idee om dit te vertalen naar je eindwerk en hier ook een serie van te maken
  • zorgt dat de keuzes die je maakt, bewuste keuzes zijn, en geen toevalligheden. Je werk is sterker als je elke keuze bewust maakt en deze dan ook kunt onderbouwen.

Daarna moeten we eigenlijk aan de slag met onze werken, maar we raakten aan de praat met Marije en hadden een heel interessant gesprek over school- en carrièreopties. Aan het einde van de les had ik nog een feedback gesprekje met Marije:
  • de keuze om op karton te schilderen is goed; dit past bij het onderwerp, omdat het doet denken aan protestborden
  • denk goed na over de kleuren die je gaat gebruiken: wil je in zwart-wit blijven schilderen, of juist in kleur (het regenboog idee)? Zo ja, welke kleuren en tonen ga je dan gebruiken? Fel of juist wat zachter? Denk erover na wat je wilt over brengen en hoe je dit het beste kunst doen d.m.v. kleur
  • denk ook na over framing: wil je de toeschouwer het gevoel geven dat ze midden in de menigte staan of juist dat ze van een afstandje toekijken? Hier geldt wederom de vraag: wat wil je overbrengen aan de kijker en hoe kun je dit het beste doen?
  • wil je dat de letters op de protestborden leesbaar zijn of juist niet? Hiermee kun je onderscheiden of het een algemeen protest is, of specifiek een LGBTQ+-protest. Denk hier ook over na
  • De snelheid en beweging in het werk passen goed bij de voorstelling

Huiswerk opdracht: 6 studies

Donderdag 28 februari
Als huiswerkopdracht hadden we meegekregen om 6 studies te maken op basis van nieuwsbeelden. Ik besloot eerst een thema te kiezen, en vanuit daar de nieuwsbeelden te gaan zoeken die ik wilde gebruiken voor mijn studies en eindwerk. Als thema heb ik Stonewall gekozen, omdat ik vind dat de Stonewall Riots zowel binnen als buiten de LGBTQ-community te weinig bekend zijn, en dat terwijl ze een belangrijke gebeurtenis zijn. Een kantelpunt in de geschiedenis en iets dan vandaag de dag nog steeds leeft en relevant is (pride en protesten). Dit zijn de studies die ik maakte op basis van foto's van de Stonewall Riots:
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Les 2 - Kunstenaars ter inspiratie en meer kleine opdrachten

Vrijdag 15 februari
Vandaag we begonnen we de les met een heleboel kunstenaars ter inspiratie. De kunstenaars die besproken werden, werken allemaal met nieuwsbeelden. Dit waren een aantal van mijn favorieten:
  • Celine van den Boorn: maakt schilderijen waarbij ze mensen wegschildert, waardoor het beeld aanzienlijk veranderd. De vraag is dan wat de betekenis van het beeld nog is?
Foto
Foto
  • Marlene Dumas: ik noemde haar al eerder op mijn blog, omdat haar stijl me erg aanspreekt. De natheid ervan het gevoel dat ze daarmee creëert.
Foto
Foto
  • Neo Matloga: die delen van nieuwsfoto's gebruikt als basis voor zijn schilderijen. Dit bepaald de gezichten in het werk. Ik vind het heel interessant dat hij een soort collage-stijl combineert met schilderen.
Foto
Foto
  • Aaron Johnson: die hele drukke schilderijen maakt met veel felle kleuren. En dit spreekt me dan ook heel erg aan. Zijn stijl en kleurgebruik zijn uniek binnen de categorie nieuwsschilders en die eigenlijk spreekt me erg aan. Het heeft me ook het inzicht gegeven dat je met nieuwsbeelden niet perse realistische of donkere beelden hoeft te maken, maar juist ook een hele andere kant op kan.
Foto
Foto
  • Julie Mehretu: die abstracte werken maakt gebaseerd op nieuwsfoto's. Dit vond ik heel verfrissend om te zien, en net als Johnson heeft me dit inzicht gegeven op welke manieren je op een originele manier aan de slag kunt met nieuwsbeelden.
Foto
Foto
Daarna was het tijd om wederom aan de slag te gaan met een aantal snelle opdrachten, maar dit keer mochten we ze zelf -voor elkaar en voor ons zelf- bedenken. Mijn eerste opdracht was om een afbeelding na te schilderen met alleen de primaire kleuren.
Foto
Foto
Daarna dwaalde ik een beetje af, wat tot deze resultaten leidde:
Foto
Tot slot gaf ik mezelf de opdracht om een gezicht uit een nieuwsfoto expressief na te schilderen:
Foto
Foto
Reflectie
Net als bij de vorige les vind ik het moeilijk om tevreden te zijn over de resultaten. Maar zoals ik vorige keer ook al zei, zit daar natuurlijk ook een les in. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik over het laatste werk wel redelijk tevreden ben. De verhoudingen zijn niet realistisch, maar dat hoeft volgens mijn niet in een expressionistisch werk. Ondanks dat ik vind dat het gevoel goed overkomt, is het wellicht niet het juiste gevoel -eerder verdriet en minder paniek en angst. Maar het is een begin!

Les 1 - Snelle kleuterschilderingen op basis van nieuwsafbeeldingen

Vrijdag 8 februari
Als huiswerk hadden we deze opdracht meegekregen:

Ga op zoek naar foto's of videostills uit het nieuws, de acutaliteit, of van historische gebeurtenissen waarmee je minimaal 10 van de volgende beantwoord:
  • Wie is er aan de macht?
  • Wie is het slachtoffer?
  • Wat heeft de loop van de geschiedenis veranderd?
  • Waarom is blauw belangrijk?
  • Waar lig je 's nachts wakker van?
  • Wat is Nederlands grootste misdaad?
  • Wat is intens geluk?
  • Wie wordt er het meest gediscrimineerd?
  • Wat is het belang van taal?
  • Waar mag je geen grap over maken?
  • Wat is een leugen?
  • Welk beeld had je liever niet gezien?
  • Waarom moet je nu nog voor protesteren?
  • Welke machines zijn er belangrijk?
  • Hoe ziet de toekomst eruit?
  • Wie wil er graag macht?
  • Waarom is het vlot van de Medusa van Théodore Gériault vandaag nog steeds relevant? 
  • Wie of wat is de belichaming van kwaad? 
  • Wat is een succesvolle revolutie? 
  • Wat eten we eigenlijk?

​Ik had daar deze afbeeldingen bij gezocht:
Foto
Wie is het slachtoffer? Wat heeft de loop van de geschiedenis veranderd? Wat is een leugen? Waar moet je nu nog voor protesteren? Wat is een succesvolle revolutie?
Foto
Foto
Wat is een succesvolle revolutie? Hoe ziet de toekomst er uit? Waar moet je nu nog voor protesteren? Wie is er aan de macht?
Foto
Foto
Wie is het slachtoffer? Waar lig je s nachts wakker van? Wie wordt er het meest gediscrimineerd? Waar mag je geen grap over maken? Welk beeld had je liever niet gezien? Waar moet je nu nog voor protesteren? Waar is het vlot van Medusa van Theodore Geriault vandaag nog steeds relevant?
Foto
Foto
Wie is het slachtoffer? Waar lig je s nachts wakker van? Wat is een leugen? Wie is er aan de macht? Welk beeld had je liever niet gezien? Hoe ziet de toekomst er uit? Waar moet je nu nog voor protesteren? Wat eten we eigenlijk?
Foto
Wie is er aan de macht? Waar lig je s nachts wakker van? Wat is een leugen? Welk beeld had je liever niet gezien? Waar moet je nu nog voor protesteren? Hoe ziet de toekomst er uit? Wie wil er graag macht? Wie of wat is de belichaming van het kwaad?

Aan de hand van de beelden die iedereen had meegebracht gingen we korte schilder opdrachten doen, waarbij we steeds tien minuten kregen om een schildering te maken. Dit waren de opdrachten en resultaten:
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Reflectie
Ik vond dit een leuke en vooral heel grappige les, maar ik zeer ontevreden over het resultaat. Ik vind de schilderingen die ik heb gemaakt net kleuterwerkjes en ik kan er geen goede kwaliteiten aan ontdekken. Dat gezegd hebbende is dat waarschijnlijk ook de les die ik hier uit kan halen: soms ben ik  erg ontevreden over je werk en ik moet dan leren om dat te accepteren.

Eindreflectie semester 1

Feedback Roderick
  • nieuwsgierige blik
  • worsteling met verhouding in het begin van het semester
  • bij schilderen dit weer ontdekt
  • technisch goede schilderijen (eindwerk)

Reflectie en punten voor volgend semester 
Ik heb een grote groei doorgemaakt in het kleuren mengen. In de eerste lessen lukte dit voor geen meter, maar voor mijn eindwerk is dit super goed gelukt. Je ziet hier een duidelijke groei en zelfs bij mijn eindwerk zie je tussen het eerste en het tweede schilderij nog een vooruitgang in kleur. Ook zie ik dat ik een ontwikkeling heb doorgemaakt wat betreft verhoudingen en diepte, en deze ontwikkeling wil ik voortzetten in semester 2. Ook heb ik iets meer ''mijn stijl'' gevonden. Dit was vooral het geval bij het schilderen van ''de blauwe man''. Hierin vond ik ook een vrijheid waar ik enorm van kon genieten. Deze vrijheid wil ik vaker gaan ervaren, en dus wil ik graag vrijer gaan werken. Dit betekent voor mij me minder laten beperken door de opdracht en de vrijheid binnen de opdracht opzoeken. Ook wil ik steeds persoonlijker werk gaan maken, dat heel eigen is. Tot slot wil ik buiten de lessen om meer gaan tekenen en schilderen in mijn vrije tijd. Hierin kan ik ook die eigen stijl en eigenheid verder gaan ontwikkelen.

Beeldende beoordeling

Vrijdag 25 januari
Foto
Foto

Zelfstandig werken

Dinsdag 22 januari en donderdag 24 januari
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Les 15 - laatste les

Maandag 7 januari
Foto
Foto

Schilderen Selfie

Zondag 30 december
Vandaag ben ik aan de slag gegaan met het eerste werk van de serie werken voor de eindopdracht selfie. Dit was mijn opstelling:
Foto
Foto
Van tevoren had ik al het stuk karton zwart geschilderd. Ik begon met schetsen hierop. Daarna schilderde ik de hele figuur wit. Toen dat droog was begon ik met kleur, Hieronder de stappen waarin ik geschilderd heb:
Foto
Hele figuur wit
Foto
Meer schaduwen en details
Foto
Stukken groen
Foto
Stukken oranje met schaduwen en details
Foto
Schaduwen en details
Foto
Stuk geel met schaduwen en details
Het eindresultaat:
Foto

Les 14 - Feedback en vingerverf

Maandag 17 december
We begonnen de les met feedback in groepjes. Ik werd ingedeeld met Irenke en Sappho. De belangrijkste feedback die ik heb gekregen, was een vraag over het formaat van de werken. Ik wilde in eerste instantie op A3 formaat stukken karton gaan werken, maar Sappho zei dat ze het sterker zou vinden als de werken kleiner zouden zijn. Ik ben het helemaal met haar eens, en daarom heb ik er nu voor gekozen om op A4 formaat karton te gaan werken. Op deze manier kan ik Knuf op ongeveer ware grote schilderen, en blijft er voldoende leegruimte over. 

Na de feedback ben ik aan de slag gegaan met schilderen. Het wilde niet zo lukken vandaag, dus besloot ik een experiment uit te voeren. In de experiment heb ik naast kwasten, ook mijn vingers gebruikt om te schilderen. Dit was het resultaat:
Foto
Reflectie
Ik vond het een interessant experiment. Ik denk dat de stijl niet helemaal is wat ik wil voor de eindwerken, maar ik vind het evengoed een interessant werk. Ik denk dat het gebruik van mijn vingers voor de witte stukken wel heel goed werkt, maar voor de zwarte stukken veel minder. Wellicht kan ik de vingerverf techniek dus wel toepassen in mijn eindwerk bij de witte stukken.

Tot slot kwam Roderick nog langs om mijn werk te bespreken en feedback te geven. Hier zijn twee belangrijke dingen uitgekomen:
  • Als basis heb ik Knuf eerst helemaal wit ingeschilderd. Dit deed ik met een vrij kleine kwast, maar ik kan dit beter met een grotere kwast doen.
  • De achtergrond (die helemaal zwart zal worden in het eindwerk) kan ik het beste als eerste schilderen. Vervolgens kan ik knuf dan in het wit er op schilderen (dit is eenmaal dekkende verf dus dat zal prima gaan), en tot slot kleuren en schaduwen toevoegen. 

​Ik heb de kartonnen en mijn verf en kwasten meegenomen zodat ik in de vakantie verder kan werken aan mijn werk.

Les 13 - Eerste schildering Verweerde Geborgenheid

Maandag 10 december
Vandaag ben ik begonnen met het maken van schetsen van Knuf in verschillende houdingen:
Foto
Foto
Foto
Op een gegeven moment kwam Roderick langs om te vragen of ik wilde beginnen met schilderen. Ik twijfelde, maar wist niet goed waaom. Roderick raadde me aan om gewoon te beginnen als ik geen reden kon bedenken om niet te beginnen. Aangezien ik dat niet kon, ben ik begonnen. Ik heb een rustig plekje gezocht waar ik kon werken, en ben aan de slag gegaan. Hieronder mijn opstelling:
Foto
Foto
Mijn pallet en het eindresultaat:
Foto
Foto
Reflectie
Ik ben heel blij dat ik naar Roderick heb geluisterd en ben begonnen met schilderen, want ik ben zeer tevreden met het resultaat! Ik heb rustig de tijd genomen en ben er best lang mee bezig geweest. Als ik een fout maakte of een stukje schilderde waar ik niet tevreden mee was, ging ik er gewoon nog een keer over heen. Ik merk dat ik heel erg vooruit ben gegaan met kleuren mengen de afgelopen lessen, het gaat steeds beter! Ik merkte ook dat ik echt al veel heb geleerd dit jaar: over licht en schaduw en verhoudingen en perspectief. Tot slot merkte ik dat ik het heel fijn vind om op het doek de verf te mengen. Die techniek werkt goed voor mij.
Ik denk dat op sommige plekken de licht en schaduwwerking en de plooival nog niet helemaal kloppen. Dit is bijvoorbeeld bij het achterste been en ook bij de oren een beetje. Hier wil ik dus nog verder mee gaan oefenen!

Opdracht
Ik was vergeten om antwoord te geven op de volgende vragen, dus bij deze:
​1. Wat wil je met je schilderij vertellen aan de kijker?
  • verweerde geborgenheid: het gevoel van geborgenheid en veiligheid dat je ervaart in je jeugd en hoe dat verdwijnt (verweert) naarmate je ouder wordt. Hiervoor staat de knuffel symbool, omdat deze een groot deel van je geborgenheid verzorgt en net als die geborgenheid verweert naarmate de jaren verstrijken.
2. Wat wil je leren?
  • realistisch schilderen, maar wel in mijn eigen stijl
  • kleuren mengen
  • een gevoel over kunnen brengen d.m.v. beeld
3. Wat is je plan?
  • les 1: pitch, feedback, reflectie feedback, schetsen, gesprekje met Roderick
  • les 2: schetsen, gesprekje met Roderick, eerste schildering
  • les 3: beginnen met ''groot werk''*
  • les 4: verder met groot werk
*het gaat een mini serie worden van redelijk kleine schilderijen

Les 12 - Mijn idee (pitch) voor de eindopdracht Selfie: Verweerde geborgenheid

Maandag 3 december
Foto
Deze les gingen we onze ideeën voor de eindopdracht pitchen aan de klas. De klas gaf vervolgens feedback door middel van vragen op post-its te schrijven.

Idee/pitch
Dit is Knuf, mijn knuffel van toen ik klein was. Mijn idee is om Knuf te gaan schilderen, in de opdracht ''maak een schilderij waar je zelf niet op staat maar wat wel een zelfportret is. Ik heb Knuf vanaf mijn geboorte en we hebben veel jaren nauw samen doorgebracht. Hij staat daarom symbool voor de geborgenheid en veiligheid die ik heb ervaren in mijn jeugd. Tegelijkertijd laat zijn vervallen uiterlijk het verstrijken van tijd en het vervagen van die geborgenheid en veiligheid zien.

Feedback + reflectie/reactie
  • Wat ga je doen met de achtergrond/omgeving/setting en het verhaal dat dat vertelt?
Ik wil of geen achtergrond, of een (neutrale) kleur voor de hele achtergrond, of een kleur die rondom het figuur is en naar buiten uitvaagt. Dit omdat de nadruk moet liggen op de figuur, want dat is waar het om gaat. En een achtergrond of setting, die niet neutraal is, hoe minimaal ook, verandert het verhaal, en ik wil dat de figuur het verhaal vertelt.
  • Ga je het schilderij realistisch of abstract schilderen?
Realistisch, maar wel in mijn eigen stijl. Waarschijnlijk vrij ''slordig'', grof geschilderd, geen nette lijnen en niet 100% correct qua verhoudingen etc. Dit omdat ik emotie en gevoel belangrijker vind dat realisme. Ik ben er ook over aan het denken om weer met veel water te gaan werken, wat ik vorige week heb gedaan bij het blauwe portret.
  • Wat ga je doen qua plaatsing? Beeldvullend?
Hier wil ik mee gaan experimenteren, want momenteel weet ik het nog niet.
  • Hoe ga je het belang van geborgenheid verbeelden?
De knuffel staat symbool voor de geborgenheid, veiligheid en het comfort dat wordt ervaren tijdens de jeugd. Ik denk dat knuffels hier een algemeen begrepen symbool voor zijn.
  • Andere elementen toevoegen?
Nee, want net als met de achtergrond wil ik geen andere sturende elementen toevoegen aan het werk. Het gaat puur en alleen om de knuffel. Hier ligt de focus op en gaat de aandacht naartoe.
  • Hoe ga je jezelf terug laten komen in het werk?
Het is mijn knuffel. Daarnaast is mijn manier van schilderen heel eigen denk ik.
Foto
Na dat ik had nagedacht over mijn feedback, ben ik aan de slag gegaan met een schets maken.
Foto
Terwijl ik daarmee bezig was, kwam Roderick langs voor een gesprekje over mijn concept. We bespraken de feedback en mijn ideeën daarover. Belangrijke punten die uit dat gesprek naar voren kwamen:
  • Binnen de opdracht is het toegestaan om te vervormen. Dit geeft me de vrijheid om in mijn eigen stijl Knuf te schilderen en te spelen met houdingen en verhoudingen.
  • Experimenteer met verschillende houdingen van de knuffel en wat voor een gevoelens die opwekken. Wellicht kan het eindwerk bestaan uit een serie waarbij Knuf ik elk werk een andere houding aanneemt.
  • Denk na over kleurgebruik. Zwart/wit? Kleur? Realistische kleuren?

Het plan voor komende week:
  • Een aantal schetsen maken om te experimenteren met Knuf in verschillende houdingen en kijken wat voor een gevoel dat die houdingen afgeven;
  • In les volgende week beginnen met experimenteren van het uitwerken van die schetsen met verf.

Les 11 - Monochrome schildering

Maandag 26 november
Deze week ben ik aan de slag gegaan met een geschilderde versie van 1 van mijn 40 tekeningen, maar dan een monochrome versie. Ik koos blauw, omdat ik dat het beste bij het beeld vond passen. Voordat ik begon, sprak ik met Roderick over het werk dat ik zou gaan maken. Ik liet hem de tekening zien die als basis voor het werk zou gaan dienen, en hij liet me werken van Marlene Dumas zien. Hij zag namelijk een vergelijkbare stijl of techniek. Dit zijn een aantal werken van Marlene Dumas:
Foto
Foto
Een zeer passende connectie en inspiratie denk ik! Roderick stelde voor in mijn schilderij, net als in de tekening en de werken van Marlene Dumas, heel nat te werken. Daarvoor kon ik mijn doek het beste neerleggen. Ik vind het een goed idee, legde mijn doek neer, pakte een bekertje water en ging aan de slag. Dit is het resultaat:
Foto
Foto
Reflectie
Ik vind het heel tof geworden! Ik vind de kleuren mooi en ik denk dat het goed is gelukt om met één kleur toch licht en schaduw aan te geven. Daarnaast vind ik dat het goed is gelukt om een gevoel over te brengen. Technisch zijn er een aantal dingen die beter kunnen. Wederom ben ik de mist in gegaan met de verhoudingen. Het hoofd is veel te groot voor het gezicht, waardoor het lijkt alsof hij een heel dik hoofd heeft. Dit komt waarschijnlijk ook omdat het is nagemaakt van een foto van een tekening van een foto. Een erg verdunde realiteit dus. In principe vind ik realisme niet van groot belang in mijn werken, zeker als het een expressief werk is zoals deze, maar ik denk dat het het werk ook sterker zou kunnen maken, plus ik wil laten zien dat ik het wel kan. Dit is dus nog steeds iets waar ik op wil gaan letten!

Opdracht Selfie
Dit sluit perfect aan bij de opdracht waar we volgende week mee gaan beginnen en de rest van het semester aan zullen gaan werken. De opdracht is om een schilderij te maken waar je op staat maar wat geen zelfportret is, óf een schilderij waar je zelf niet op staat maar wat wel een zelfportret is. Het werk moet figuratief zijn, maar abstractie en fantasie mogen wel een onderdeel zijn. Bij de opdracht kregen we ook nog een aantal vragen om over na te denken:

1. Wat wil je met je schilderij vertellen aan de kijker?
2. Wat wil je leren?
3. Wat is je plan?

Ook hebben we een aantal namen van kunstenaars gekregen die als inspiratie kunnen dienen. Hier volgen een paar kunstenaars en hun werken die mij aanspreken of inspireren:
  • Tracey Emin - my bed
Na het beëindigen van een relatie kwam Tracey Emin in een depressie, waarbij ze twee weken in haar bed leefde. Toen ze op een gegeven moment opstond om water te pakken en terug kwam in haar kamer, zag ze de bende die ze had gecreëerd, en realiseerde zich dat het een kunstwerk was: een visuele representatie van depressie. Dit werk spreekt me aan, omdat het heel echt aanvoelt en het ook meteen duidelijk is waar het om gaat, ondanks dat het niet genoemd wordt.
  • Felix Gonzalez-Torres - Untitled (Perfect Lovers)
Dit werk bestaat uit twee klokken die synchroon lopen. Eigenlijk twee simpele objecten, maar ze krijgen hier een hele nieuwe, diepere betekenis. Extra bijzonder omdat Gonzalez-Torres' partner aan AIDS leed, en dit werk is dus ook een soort erkenning dat van twee klokken die gelijk lopen, er een van de twee uiteindelijk stopt met tikken. Dit werk spreekt me aan omdat er van simpele, alledaagse objecten een werk is gemaakt, en de objecten daarmee een diepere betekenis krijgen.
  • Nan Goldin - Nan one month after being battered 
Ik vind de fotografie van Nan Goldin echt fantastisch. We delen de mening dat technisch goed werk niet het allerbelangrijkste is, maar dat het gaat om authenticiteit en gevoel. En dat is in overvloed terug te vinden in haar werk. Daarnaast vind ik het ook tof omdat veel vaan haar foto's ook heel erg op film stills lijken.
Foto
Foto
Foto

Les 10 - zelfportret in tinten poging 2

Maandag 19 november
Deze les wilde ik gaan letten op realistischer kleurgebruik. Ik ging weer aan de slag met de zelfde vier kleuren: titaanwit, ivoorzwart, cadmium rood en okergeel. Daarnaast leende ik nog een kleur van Roderick: engelsrood. Hieronder het pallet dat ik vanuit die vijf kleuren heb gecreëerd:
Foto
Foto
Foto
Foto
Ik ben begonnen met een kleur die het dichts bij huiskleur in de buurt kwam. Daar maakt ik veel van aan en gebruikte ik als basis. Door wit een geel toe te voegen maakte ik daarna een lichtere tint van dezelfde kleur voor de highlight. Vervolgens maakte ik een donkerdere tint door rood en een beetje zwart toe te voegen. Daarna maakt ik een nóg donkerdere tint door meer zwart toe te voegen en tot slot en heb puur zwart gebruikt voor de echt donkere stukken. Hieronder het resultaat:
Foto
Reflectie
Dit werk is verre van perfect, maar er is denk ik wel duidelijk vooruitgang te zien met het werk van vorige week. De kleuren zijn veel realistischer en de algemene vormen en verhoudingen vind ik ook beter. Ik heb me deze keer niet zo aan de vlakken-regels gehouden en meer gemengd op het doek, wat het voor mij makkelijker maakte. Ik het dus geleerd dat ik dit een fijne techniek vind. Ik denk dat ik wel nog een keer goed na de basisregels voor portrettekenen moet kijken, want ik ken ze wel, maar ze zijn hier niet goed toegepast. Het lijkt me dan ook een goed idee om daar de volgende keer goed mee aan de slag te gaan en ook van tevoren een schets te maken.

Les 9 - schilderen met acrylverf

Maandag 12 november
Vandaag gingen we weer verder met schilderen met acrylverf. Naast titaanwit en ivoorzwart hadden we deze les ook twee andere kleuren: cadmium rood en okergeel. We begonnen de les met een uitleg over de kleurencirkel. 
Foto
We kregen van Roderick uitleg over primaire, secundaire en tertiaire kleuren, complementaire kleuren en kleurintensiteit en -verzadiging. Een deel hiervan had ik al op de middelbare school geleerd, maar dat is alweer een tijdje geleden, dus het was prettig om deze kennis op te frissen, en daarnaast vertelde Roderick ook een heel deel wat ik nog niet wist.

Hij liet ook een aantal verschillende kunstenaars zien als voorbeelden. Sommige werken met heel weinig kleur en kleuren die minder intens zijn. Anderen werken juist met felle, bijna primaire kleuren die heel verzadigd zijn. Ik vond het heel interessant om deze verschillen te zien en vanuit dit perspectief naar schilderijen te kijken.
Daarna was het tijd om aan de slag te gaan met zelfportretten. Hierbij mochten we 3 tot 5 tinten gebruiken, die we zelf moesten mengen uit de vier kleuren verf, en in vlakken aan moesten brengen (net als bij het monochroom zelfportret schilderen). Hieronder de vier kleuren die ik heb gemaakt, in volgorde van mengen en aanbrengen:
Foto
Wit, met rood en een beetje geel
Foto
Wit, met rood en zwart (die hier dient als blauw tint)
Foto
Wit met geel en een beetje zwart (wederom als blauwtint)
Foto
De vorige kleur plus zwart (wederom als blauwtint)
Hieronder mijn werk die ik deze les heb gemaakt:
Foto
Reflectie
Ik vond het kleuren mengen erg lastig. Ik ben er vrij lang mee bezig geweest, maar de kleuren zijn verre van realistisch. Hier moet ik dus nog flink mee gaan oefenen. Ik denk dat ik tijdens het mengen wat vaker even een momentje moet pakken om echt goed te kijken naar de kleuren en er over na te denken. Dit ga ik volgende les dan ook doen.
Ondanks dat de kleuren niet kloppen, vind ik het toch wel een tof werk geworden, misschien juist omdat de kleuren zo surrealistisch zijn. Dit past ook wel bij mijn andere kleurrijke en fantasierijke werk. 
Een tweeledig resultaat dus: een grappig werk dat echt bij me past, maar ik wil wel graag gaan oefenen met kleuren mengen, omdat ik dit graag goed onder de knie wil krijgen.

Les 8 - Oefenen met presenteren

Maandag 5 november
In de beoordelingsweken aan het einde van dit semester gaan we onze beeldende werken presenteren. Om hier als eens mee te oefenen gingen we vandaag onze 2D werken presenteren, en kregen we hier feedback op. Iedereen kreeg een paneel ter beschikking waar we een zelfgekozen selectie werk ophingen. Vervolgens lichtten we dit toe aan de hand van een korte presentatie. De docent (Marije) en de klas kon tot slot vragen stellen een feedback geven. Hieronder mijn paneel met een selectie van mijn werk:
Foto
Reflectie - hoe ging het?
Ik vond het lastig om een selectie maken, ook in verband met het tijdslimiet en omdat ik het lastig vind om keuzes te maken, en omdat ik graag wil laten zien wat ik allemaal heb gedaan. Dit heb ik ook als ik dingen vertel, dus in die zin is dit een visuele representatie daarvan.

Hier heb ik van geleerd dat het voor mij fijn is om bij de eindbeoordeling van tevoren thuis al een selectie te maken. En dat ik niet bang moet zijn om keuzes te maken

De presentatie zelf ging goed. Ik had niet voorbereid wat ik wilde vertellen, maar heb spontaan verteld over mijn proces, thema's en materiaal gebruik. Ik denk dat fantasie een van mijn belangrijkste thema's is -dit zie je terug in de monsters en gekke figuren die ik maak- maar dat ik dit wel goed afwissel met realistisch werk -zowel wat we in de les maken als de portrettekeningen waar ik thuis mee heb geoefend.

​Wat me opviel is dat ik in vergelijking met mijn klasgenoten veel kleur gebruik in mijn werk, en dit vind ik dan ook weer aansluiten bij de fantasie.

​Qua materiaalgebruik heb ik deze periode geprobeerd met met zo veel mogelijk verschillende materialen te werken, om deze uit te proberen. Dit past ook in het thema Novum. 
Feedback
  • niet bang zijn om keuzes te maken, maak een selectie en leg de rest van je werk erbij in een boekje of mapje;
  • ben je bewust van de manier waarop je dingen ophangt, denk hierbij aan kleur en vorm en dat sommige werken elkaar kunnen versterken of een dialoog met elkaar aangaan wanneer ze op een bepaalde manier bij elkaar hangen;
  • geef bepaalde werken ook de ruimte, waardoor ze meer tot hun recht zullen komen (hang ook bepaalde werken niet over elkaar);
  • dat ik veel gevarieerd werk heb gemaakt en dat ik tijdens de lessen ook vooruitgang heb getoond!
  • sterk aan het portret van Mou: dat het hele vel wordt gebruikt.

Elke dag 1 tekening

Foto
Foto

les 7 - Monochroom schilderen met acrylverf

Maandag 29 oktober
Vandaag zijn we begonnen met schilderen. Hiervoor zijn we aan de slag gegaan met acrylverf, in twee kleuren: titaanwit en ivoorzwart. Het thema na de vakantie is selfie, en dus zijn we aan de slag gegaan met zelfportretten. We begonnen met houtskool. De eerste opdracht was om in 5 minuten jezelf te tekenen zonder spiegel. Bij de tweede opdracht hadden we wel een spiegel, en moesten we eerst het hele vel zwart maken met houtskool om vervolgens door het zwart uit te gummen te tekenen. Daarna was het tijd voor de acrylverf. De opdracht was om een zelfportret te maken bestaande uit drie tinten: zwart, grijs en wit.
Foto
Foto
​Reflectie
Ik vond dit een moeilijke les. Ondanks dat ik de resultaten niet realistisch uit vind zien, vind ik ze wel heel gaaf. Ik denk ook dat ik er ontzettend veel van heb geleerd, omdat ik heel goed ben gaan kijken naar licht en schaduw en me daar dus veel bewuster van ben gaan worden en beter heb leren kijken.

Les 6 - Tekenen naar verbeelding

Maandag 8 oktober
Na 5 weken besteed te hebben aan tekenen naar de waarneming, gingen we vandaag aan de slag met tekenen naar de verbeelding. Dit deden we aan de hand van random zinnen, die op ons blaadje werden geschreven door Roderick of Marije. We kregen 10 of 20 minuten de tijd om dan die zin, geïnterpreteerd door onze eigen verbeelding te tekenen. 
Foto
'Het was niets maar alles was al zo' - 10 min.
Foto
'De kaas is het heelal' - 10 min.
Foto
'Het was bomen maar alles was al zo' - 10 min.
Foto
'Witte lakens van steen hielden alle tafels tegen' - 20 min.
​Reflectie
Ik vond het heel wisselend gaan. Ik denk dat het bij mij heel erg aan de zinnen lag. De wat vagere, abstractere zinnen vond ik makkelijker, omdat mijn fantasie dan meer de vrijheid kreeg. Bij de wat concretere zinnen waar bijvoorbeeld objecten werden genoemd, vond ik het lastiger omdat ik me dan beperkter voelde, omdat ik dan het gevoel had dat ik die objecten moest tekenen. De bovenste afbeeldingen zijn een voorbeeld van een abstractere zin, en de onderste twee afbeeldingen zijn een voorbeeld van concretere zinnen. Ik denk dat duidelijk zichtbaar is dat de abstractere zinnen me beter afgingen.
Mijn uitdaging voor de volgende keer is denk ik ook bij de concretere zinnen met niet laten beperken en de vrijheid op te zoeken om te creëren wat ik zelf wil.

Les 5 - Naaktmodel tekenen 2

Maandag 1 oktober
Foto
Foto
Foto
Foto
Reflectie
Ik ben heel tevreden met de tekeningen die ik vandaag ik de les heb gemaakt. Ja, ze zijn zeker niet perfect, maar er is een duidelijke vooruitgang merkbaar tussen vorige en deze week en ook binnen de les zelf. Ik heb me geconcentreerd op mijn leerdoelen, en met de hulp van Roderick en Marije en een positieve attitude heeft dat geresulteerd in een verbetering waar ik heel blij mee ben. Ik denk dat ik beter heb gelet op verhoudingen en richtingen. Dit door te meten, en geregeld een stap terug te doen van het tekenvel. In het begin van de les had ik moeite met het op het vel krijgen van de hele figuur, daar heb ik ook op gelet, en ik denk dat dat aan het einde van de les ook al een stuk beter ging. Al met al tevreden dus!

Leerdoelen 2D

Maandag 24 september
  • Leren tekenen wat ik zie en niet wat ik denk te zien;
  • Leren verhoudingen correct tekenen - dit door meten met houtstooltje, lijnen opzetten voor richtingen, af en toe en stap terug nemen van het tekenvel etc.;
  • Niet-frontaal leren tekenen - beter meegaan met de richtingen.

Les 4 - Naaktmodel tekenen

Maandag 24 september
Foto
Foto
Foto
Reflectie
Deze les vond ik erg lastig. Ik wist niet goed hoe ik het aan moest pakken en zat te worstelen met verhoudingen. Ik ben niet tevreden en wil graag oefenen met modeltekenen om hier beter in te worden.

Les 3 - Model tekenen

Maandag 17 september 2018
Foto
Reflectie
Ik vond de les van vandaag lastig, maar ook heel leuk! In het begin van de les focuste ik me vooral op portrettekenen, enerzijds omdat ik daar nog mee wilde oefenen, anderzijds omdat ik het eng vond om het hele model te tekenen. De oefening waarbij we binnen 2 minuten een pose moesten tekenen heeft daar erg mee geholpen, omdat ik daardoor los kwam, en zag dat ik in 2 minuten al een goede opzet kon maken.
Bovenstaande tekening is de laatste die ik heb gemaakt in de les. Hij is niet perfect, maar ik ben er evengoed heel trots op, want toen het model zo ging liggen, dacht ik dat ik het nooit voor elkaar zou krijgen om dat te tekenen, en het is toch gelukt!

Les 2 - Portret tekenen

maandag 10 september 2018
Foto
Reflectie
Vandaag hebben we geoefend met portrettekenen. Tijdens de les merkte ik een duidelijke vooruitgang, vooral nadat we uitleg hadden gekregen over de verhoudingen en hulplijnen bij portrettekenen. Dit is het laatste werk van de les, waar ik de meeste tijd in het gestoken en die ik ook het beste vind gelukt. Hij is niet perfect, de mond en kin hadden iets verder naar voren gemoeten, dus dat is iets om goed op te letten de volgende keer: goed kijken en meten!
Proudly powered by Weebly
  • About me
  • JAAR 1
    • 2D
    • 3D
    • 4D
    • Design
    • Atelier
    • Educatief Project
  • JAAR 2
    • 2D
    • 3D
    • 4D
    • Atelier
  • JAAR 2.5
    • 2D
    • Design
  • Inspiratie