EL BURHENNE'S AVONTUREN OP DE BREITNER ACADEMIE
  • About me
  • JAAR 1
    • 2D
    • 3D
    • 4D
    • Design
    • Atelier
    • Educatief Project
  • JAAR 2
    • 2D
    • 3D
    • 4D
    • Atelier
  • JAAR 2.5
    • 2D
    • Design
  • Inspiratie

3D: Ruimtelijk werk

VOOR LANDSCAPE/CITYSCAPE -> ZIE ''4D''

Feedback Lot & reflectie

Vrijdag 5 april
Feedback humor in de kunst: Titel : “Ik wil dat de appel wèl ver van de boom valt.
Top: zonder de actie werkt het als ruimtelijke collage ook.
Top: de actie wordt interessant als je bijna het publiek raakt.
Het inhoudelijke idee is mooi verbeeld.

Reflectie
Ik ben blij met deze positieve feedback. Aan het begin van de periode had ik erg moeite met het onderwerp. Ik had wel een idee, maar het leek er niet zo goed uit te komen. Aan deze feedback is te merken dat het uiteindelijk toch is gelukt om mijn idee duidelijk te verbeelden en overbrengen. Daarnaast vind ik het fijn om te horen dat zonder de actie het beeld ook als ruimtelijke collage kan werken. Ik vreesde namelijk dat dit niet zo was, omdat het beeldend niet boeiend genoeg was. Helaas het ik het beeld na de performance wel moeten ontmantelen. Dit omdat het te groot was om te bewaren op school, of om überhaupt de school in te krijgen.

Les 7: performance

Donderdag 28 maart
Vandaag was het eindelijk zo ver: de performaces van het thema ''humor in de kunst! In de pauze voor de les ging ik naar buiten om mijn werk op te bouwen. Dit is hoe het er uit zag: 
Foto
Van tevoren had ik een tekst geschreven die ik wilde voordragen aan het begin van de performance, maar ik besloot om het niet te doen, omdat dat het werk heel serieus zou maken, terwijl het zonder de tekst juist komisch zou zijn. Dit was vlak voor de performance:
Foto
Foto
Dit is mijn uiteindelijk performance:
Reflectie
Ik was erg zenuwachtig voor de performance. Ten eerste omdat ik nog nooit een performance had gedaan. En ten tweede omdat ik weken lang had nagedacht over mijn concept, maar niet wist hoe het uit zou pakken. Ik had het beeld, de appels, de tekst en een beeld in mijn hoofd van hoe de performance er uit zou zien. Maar ik had het nog niet uitgevoerd, dus ik wist niet hoe het uit zou pakken en of de boodschap over zou komen.

Gelukkig ging dit goed. De boodschap kwam over, en aan het gelach te horen ook op een humoristische manier. Wat ik minder vind aan de performance, zijn mijn kreetjes, die op het moment zelf heel gefrustreerd klonken, maar achteraf nogal stom. Verder vind ik het jammer dat ik op een bepaald moment mijn ''rol'' breek om sorry te zeggen tegen Juno, nadat zij schrok van een appel die ik vlak over haar hoofd gooide.

Mijn verbeterpunten voor de volgende keer zijn dan ook:
1. De performance van tevoren een keer oefenen en opnemen, om te kijken hoe het is en dan eventueel aanpassingen te maken
2. In mijn ''rol'' blijven tijdens de performance, wat er ook gebeurt.

Tekst geschreven voor de performance

Woensdag 27 maart
Foto

Geconstrueerd

Donderdag 14 maart
Foto

Feedback

Donderdag 7 maart
Vandaag hadden we een feedback ronde met klasgenoten. Dit is de feedback die ik kreeg van Simone, Marijn, Mou en Veerle:
Foto
Reactie/reflectie
Mou kwam met de zeer praktische tip om tiewraps te gebruiken i.p.v. touw om de mand aan de stoel te bevestigen. Dit is makkelijker en zorgt voor meer stabiliteit. Dit ga ik dan ook zeker doen! Verder is het vooral positieve feedback op mijn concept en dat ik even moet doorpakken nog. Dat ga ik dan ook zeker doen! 

Mand gevonden

Vrijdag 1 maart
Vanochtend heb ik achter school op de container deze mand gevonden, die perfect is om appels in te doen:
Foto
Ik heb nu dus een stoel, een boom (tak) en een mand, wat betekend dat ik alles heb wat ik nodig heb. Alleen is de vraag, hoe nu verder? Kan ik hier simpelweg een assemblage van maken en ben ik dan klaar? Of komt er nog meer bij kijken?

Les 3: concepten bespreken en materialen verzamelen

Donderdag 28 februari
Vandaag begonnen we de les met het bespreken van onze concepten, elkaar feedback geven en zo verder helpen. Ik vertelde mijn klas over het ''de appel valt niet ver van de boom'' idee, omdat ik daar graag mee aan de slag ga. Dit was de feedback die ik kreeg:
  • Denk na over de symboliek van de boom en hoe je jezelf plaatst ten opzichte van de boom. Ben jij de boom? Is je moeder de boom? Ben ik de appel?
  • Met welk hout ga je werken? Nieuw hout? Gerecycled hout? Takken uit het bos? Welke keuze past het beste bij je concept en wat je wilt overbrengen?
  • Je zou meubels kunnen gebruiken als bouwmateriaal voor de boom. Dit is makkelijk en goedkoop, maar heeft ook een symbolische waarde, want meubels komen uit een huis en associeren met het opgroeien en dus met het thema

Daarna zijn we met een groepje naar de kringloopwinkel in Noord gegaan, om materialen te halen. Daar vond ik deze stoel:
Foto
Die perfect is, want deze kinderstoel symboliseert opgroeien, en past dus bij het thema van opgroeien en niet op je ouders willen lijken. En hij is stevig genoeg voor mij om er in staan. 
Toen we van de bus terug naar school liepen, vonden we een container met allemaal grote stukken hout die we konden gebruiken, en tot mijn verassing lagen daarnaast allemaal hele grote takken op de grond, afgezaagd van een van de bomen die daar stonden. Ik besloot een tak mee te nemen, omdat die perfect zou werken als boom (het was een hele grote tak). Hier een spontaan kiekje van mij waarbij ik met de boom aan het slepen ben:
Foto

Les 1: Humor in de kunst

Donderdag 7 februari 2019
Vandaag was de eerste les van het nieuwe semester en tevens de eerste les binnen het thema humor in de kunst, waar we de komende 6 weken mee aan de slag gaan. We kregen een uitleg over het thema, waarbij we gingen brainstormen over soorten humor. Dit was niet alleen overzichtelijk en verhelderend, maar ook hilarisch. Daarna kregen we de opdracht:
Bij ‘Humor in de Kunst’ ga je, na een inleidende PowerPointpresentatie onderzoek doen naar wat een beeld humor kan geven. Je onderzoekt o.a. begrippen als overdrijving en absurdisme, en hier maak je een beeldende en ruimtelijke vertaling van middels een performatieve sculptuur of actiesculptuur waarbij je gebruik maakt van flexibele materialen. Dat kunnen bijvoorbeeld stoffen zijn, maarook een materiaal als latexrubber of dunne plasticfolie. Je experimenteert met verschillende methodes en flexibele materialen, en je maakt gebruik van reeds geleerde constructietechnieken. Je actie- of performatieve sculptuur presenteer je op een manier die jouw idee ondersteunt.
In de rest van de les ging ik brainstormen voor deze opdracht. Dit waren mijn ideeën:
  • Thema: indentiteit en hokjesdenken. Idee: raster van houten hokjes met daarin allemaal poppetjes van niet brandbaar materiaal. Performance/actie = de hokjes in de brand steken. Het gaat over het afschaffen van hokjesdenken.
  • Thema: spreekwoorden en identiteit. Idee: ''Het spreekwoord de appel valt niet ver van de boom'' verwerken in een performance die het actief niet willen lijken op je ouders verbeeldt. Het werk bestaat uit een tafel of stoel (kringloop) bekleed met takken (de boom) daar kan ik dan op gaan staan, terwijl ik gefrustreerd appels zo ver mogelijk weg gooi (performance).
Foto

Eindreflectie semester 1

Feedback Lot
  • goede blog: heel breed
  • beschouwende stukken bij huiswerk zijn formeel en inhoudelijk
  • werken vanuit concept of vanuit doen en dan een concept
  • keramiek was echt een topper
  • metaal werk is enigszins kinderlijk
  • novum was super

Reflectie en punten voor volgend semester 
Novum bij 3D vond ik helemaal top! Door de vrijheid die we kregen om te experimenteren vielen mijn blokkades (angst en onzekerheid) weg en kon ik lekker veel doen en uitproberen. Ik ben dan ook blij met zowel mijn keramiek als kunststof. Bij metaal in het tweede deel van het semester heb ik steken laten vallen. Ik was weinig in de les en ben pas heel laat aan mijn opdracht begonnen. Het eindresultaat is dan ook, hoewel voldoende, niet optimaal. Ik had er veel meer uit kunnen halen. Ik wil volgend semester me dan ook niet tegen laten houden door de angst die erbij komt kijken wanneer je met nieuwe materialen en machines werkt. En juist gebruik maken van de leerkansen die het biedt. 

Beeldende beoordeling

Vrijdag 25 januari
Foto
Foto
Foto
Foto

Het hoofd is af!

Woensdag 23 januari
Vandaag heb ik het hoofd afgemaakt!  Ik heb twee neuzen bevestigd, elk aan een kant. De ronde neus is bevestigd door middel van een popnagel, en de andere neus is bevestigd door middel van puntlassen. Verder heb ik aan beide kanten nog een neus bevestigd. Dit heb ik gedaan door middel van puntlassen.
Foto
Foto

Verder werken aan het hoofd

Dinsdag 22 januari 
Foto
Vandaag heb ik verder gewerkt aan het hoofd. Eerst heb ik advies gevraagd aan Marco, over hoe ik de plaatjes het beste aan het frame kon monteren. Dit kon het beste met de puntlasser. Bij bepaalde plaatjes moest ik er dan wel eerst een laagje vanaf schuren omdat dat verdampt en giftig is als je het puntlast.

Nadat ik verschillende plaatjes op het frame had gelast, ben ik begonnen met het maken van oren. Eentje door een soort dik gaas er tegenaan te lassen en de ander door met dun ijzerdraad een decoratief element te monteren.

Ook heb ik gewerkt aan de ogen, die bestaan uit verschillende bouten en dergelijken. Deze zijn bevestigd door middel van ijzerdraad.
Foto
Foto
Foto

Frame hoofd

Maandag 21 januari
Vandaag ben ik aan de slag gegaan met het maken van een metalen frame als basis voor het hoofd. Dit heb ik gedaan door gebogen stukken dik ijzerdraad aan elkaar te lassen met de puntlasser. Toen dat klaar was, heb ik met een tang de uiteindes er af geknipt. Vervolgens ben ik begonnen met het ombuigen van de metalen plaatjes, zodat deze makkelijker aan het frame bevestigd konden worden.
Foto
Foto
Foto

Feedback

Vrijdag 21 december
Vandaag gingen we in groepjes feedback aan elkaar geven. Dit was de feedback die ik kreeg op mijn The Constructed Self:

Feedback - tops
  • Romy: goed concept in verhouding met de visuele representatie, interessant beeld
  • Veerle: knap uitgelegd
  • Renee: mooie gezichten, mooi gespeeld met de materialen
  • Irenke: goed idee!

Feedback - open vraag
  • Romy: welke realtie hebben de losse onderdelen van de gezichten met het concept? Waarom heb je voor deze onderdelen gekozen?
  • Veerle: Hebben de objecten die je gebruikt ook een individuele betekenis?
  • Renee: Hoe presenteer je dit concept? Heb je gedacht aan meerdere gezichten in elkaar gemorft?
  • Irenke: Hoe ga je het presenteren?

Reflectie feedback
Hoe ga ik het presenteren?
Ik wil het gaan presenteren door het aan kettingen te hangen en zo in de desbetreffende ruimte te laten zweven

De onderdelen en hun betekenis
Hier hebben we met z'n allen best nog een tijdje over zitten praten. Uiteindelijk kwamen we er op uit dat al deze onderdelen van mijn opa waren geweest, en dat het thema, een mysterie voor jezelf zijn, eigenlijk over mijn opa gaat, in plaats van over mij. Mijn opa als persoon was een samenstelling van onderdelen, net als het gezicht, die maakten wie hij was. Hij leeft nu niet meer en ik heb hem nooit echt kunnen leren begrijpen, waardoor zijn echte ik altijd een beetje een mysterie is gebleven. Dit is dus waar het werk over gaat.

The Constructed Self

Vrijdag 7 december
Vandaag ben ik begonnen met de opdracht The Constructed Self binnen het thema Selfie. Vorig weekend was ik in Limburg, en toen heb ik vanuit het werkhok van mijn opa allerlei metalen voorwerpen mee kunnen nemen:
Foto
Mijn idee was om aan de slag te gaan met de quote “I had a feeling there was something wrong with me. I guess I was a mystery even to myself.” en met de volgende twee ideeën:
  • Een hoofd met chaos: allemaal verschillende stukken metaal door elkaar heen
  • Een Picasso-achtig gezicht met allemaal gekke verhoudingen 
Ik wil een hoofd gaan maken met aan twee kanten een gezicht. De gezichten bestaan uit een collage van metalen stukken.
Ik wist niet zo goed hoe ik moest beginnen, en toen stelde Lot voor dat ik eerst alles uit ging leggen op de grond, en er foto's en schetsen van maakte om te kijken hoe het uitzag. Dat heb ik gedaan:
Foto
Foto
Foto
Daarna ben ik begonnen met het maken van een metalen frame waar ik alle stukken metaal dan op kan gaan monteren.

Plan voor volgende week
  • verder werken aan metalen frame: stukken metaal knippen, buigen en puntlassen
  • als nog tijd over dan: beginnen met monteren van metalen objecten op frame 

Metaal: selfie opdracht 

Vrijdag 30 november
The Constructed Self
Over constructies en materialen met jezelf als maat

Opdracht A (hout of metaal)
Maak een ruimtelijke vertaling van een gedicht of tekst die voor jou persoonlijk betekenis heef.

Idee
Quotes uit Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe, een boek van Benjamin Alire Sáenz. Deze quotes wil ik mogelijk gebruiken voor de opdracht en daar heb ik ook al enkele ideeën bij:

​“I had a feeling there was something wrong with me. I guess I was a mystery even to myself.”
  • Een hoofd met een doolhof er in
  • Een hoofd met chaos: allemaal verschillende stukken metaal door elkaar heen
  • Een Picasso-achtig gezicht met allemaal gekke verhoudingen 

“I bet you could sometimes find all the mysteries of the universe in someone's hand.”
  • Een hand met allemaal mysterieuze tekens en teksten aan de binnenkant
  • Een hand met constellaties (sterren)
  • Een hand met een gezicht er in 

“Everyone was always becoming someone else.”
  • Meerdere beelden achter elkaar van hetzelfde lichaam dat telkens een beetje veranderd
  • Meerdere beelden achter elkaar van hetzelfde gezicht dat telkens een beetje veranderd
  • Een beeld dat van verschillende kanten er anders uitziet, dus dat alle zij-aanbeelden voor aanbeelden zijn die allemaal net iets anders zijn

Metaal: verbindingen

Vrijdag 30 november
Huiswerk
Fotografeer 3 voorbeelden van een verbinding
Foto
Foto
Foto

Feedback keramiek en kunststof

Vrijdag 23 november
Keramiek - tops:
  • Karen: over het algemeen heb je een sterke heldere vormgeving, mooi geheel geworden, sterk van vorm
  • Zoé: love George, geeft het beeld zo veel leven, thematiek goed uitgewerkt, beelden passen bij elkaar, heel veel verschillende aspecten, maar ze komen goed samen, je ziet dat ze bewust in elkaar zijn gezet, komt ook door kleurgebruik 
  • Juno: heel mooi in elkaar gezet, mooie kleuren, leuk thema
  • Marijn: thema goed doorgevoerd, mooi kleurgebruik
  • Max: thema past goed bij het werk, kleurgebruik zorgt voor het vieze vervallen werkt

Keramiek - tips:
  • Karen: kleurgebruik glazuur mag misschien nog extremer, blijft heel aards
  • Juno: treintje iets minder grauw, ander kleurgebruik

Kunststof - tops:
  • Karen: veel geëxperimenteerd met kunststoffen, spannend geheel geworden, kunststof is achteraf goed bij elkaar gekomen
  • Zoé: heel veel verschillende aspecten, maar ze komen goed samen, je ziet dat ze bewust in elkaar zijn gezet, komt ook door kleurgebruik 
  • Juno: heel leuk hoe je zo veel hebt gebruikt, thema's matchen heel leuk, very Tim Burton like
  • Marijn: een geheel, en veel verschillende technieken
  • Max: veel verschillende vormen werkt goed

Kunststof - tips:
  • Zoé: de sculptuur heeft duidelijk een voorkant, misschien zou je dat tijdens de presentatie duidelijk kunnen maken zo dat je de juiste richting op kijkt
  • Max: misschien meer ''chemische'' kleuren gebruiken, past dan ook meer bij het keramieken werk

Reflectie feedback
Super fijn om zo veel tops te krijgen! Wat ik vooral mee ga nemen van de tips is kleurgebruik. Dat is van tevoren bedenk wat ik met een werk wil bereiken of over wil brengen en met welke kleuren ik dat het beste kan gebruiken, zodat de uiteindelijk uitstralingen van het werk (dat voor een groot deel ook door de kleur wordt bepaald) past bij de initiële intentie van het werk.

Eindresultaten Novum

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Zelfstandig werken: glazuren

Dinsdag 20 november
Mijn keramieken werk was gebakken in de oven en dit was het resultaat:
Foto
Foto
Foto
Foto
Ik ben zeer tevreden met het resultaat! Ik vind dat de kleuren er mooi en dekkend uitgekomen zijn. Ook vind ik dat het uitgelopen effect goed is gelukt. Wel viel me op dat er nog een paar plekjes kaal waren. Ook moest ik de binnenkant nog glazuren, dus dat ben ik vandaag gaan doen. Ik heb ervoor gekozen om de binnenkant de kale plekjes te beschilderen met een groenbruin glazuur (ik heb restjes groene en bruine glazuur gemengd. Ik denk dat deze kleur het geheel net iets minder ''gezond groen'' gaat maken, want ik vind wel dat er een bepaalde mate van verdorvenheid van het werk uit moet stralen, omdat dit bij het thema past. Dit is wat ik heb gedaan vandaag:
Foto

Kunststof les 3

Vrijdag 16 november
Vandaag was het tijd om weer terug te gaan naar kunststof. De vorige keer had ik nog niet zo veel spullen gemaakt, maar wel veel mallen gevuld, en die objecten waren nu klaar om er uit gehaald te worden.
Foto
Foto
Foto
Ik had verschillende voorwerpen die op school lagen in de oase foam gedrukt, en deze vervolgens gevuld met acrylic one en pony-pur giethars. Nu waren ze allemaal uitgehard. Ik heb de met een Stanley mesje er uit gehaald en vervolgens met water en een harde kwast schoon gemaakt. Helaas is een deel van de foam er op blijven zitten. Ik bedacht met dat ik dit op kon lossen door de voorwerpen over te schilderen met gekleurde acrylic one.
Foto
Dit waren al mijn voorwerpen bij elkaar. Mijn plan was om deze samen te voegen door een basis te maken van piepschuim, daar alle voorwerpen op de plaatsen, en dan door middel van beschilderen met gekleurde acrylic one er een geheel van te maken.
Foto
Foto
Foto
Tussenresultaten
Foto
Foto
Eindresultaat
Ik begon de les niet met volle moed, omdat ik dacht dat ik niet genoeg objecten had om een compleet werk te maken, maar toen ik eenmaal aan de slag was gegaan, kwam ik er achter dat dit niet het geval was, en dat ik juist veel verschillende interessante objecten had om mee aan de slag te gaan. Toen kwam ik in een ontzettend goede en leuke werkflow en binnen no time had ik een werk staan waar ik trots op ben! Het enige waar ik niet helemaal tevreden mee ben, is het kleurgebruik, het lijkt nogal bij elkaar geraapt, maar dat is het eigenlijk ook, en het is ten slotte novum!

Glazuren deel 1

Vrijdag 9 november
Vorige week had ik een les gemist, waarin we begonnen waren met glazuren. Ik was daarom een beetje bezorgd om deze les, maar gelukkig konden mijn klasgenoten mij aan het begin van de les onder leiding van Lot haarfijn uitleggen wat de bedoeling was, waardoor ik daarna meteen lekker aan de slag kon. Mijn keramieken werk was ondertussen gebakken, maar ik had het nog niet gezien. Dit was het gebakken resultaat:
Foto
Foto
Foto
Foto
Er waren een paar kleine stukjes afgebroken, maar buiten dat is hij hartstikke goed uit de oven gekomen!
En toen was het tijd om te gaan glazuren.
Foto
Foto
Foto
Foto
Ik vond het in het begin lastig, omdat je bij glazuren eerst even moet wennen en goed na moet denken over wat je moet doen. Maar toen ik eenmaal snapte wat ik moest doen en lekker aan het was, vond ik het super leuk om te doen! Ik heb ervoor gekozen om het grootste deel van het werk te glazuren met groene en bruine kleuren. Groen om in het natuurthema te blijven en bruin omdat dit het gevoel van verwelkende of vervallen natuur geeft wat ik wil creëren. Ik heb ervoor gekozen om George geel te maken, omdat ik dit mooi vind combineren met het werk en natuurlijk met George zijn zonnige persoonlijkheid. Voor het aanbrengen van het glazuur heb ik een grote kwast gebruikt en ik heb niet al te netjes gewerkt en ook glazuur uit laten lopen, omdat ik hoop dat dit een cool effect gaat geven en zo bijdraagt aan het gevoel van vervallen -of zelfs smeltende- natuur.
​Ik ben ontzettend benieuwd naar het resultaat wanneer mijn werk weer in de oven is geweest!

Kunststof les 2

Vrijdag 12 oktober
Vandaag zijn we verder gegaan met het werken met kunststof. De mal van siliconenrubber die ik vorige les had gemaakt, was nu uitgehard. Ik heb de mal uit het bakje gehaald, en een insnede gemaakt op de vork er uit te kunnen halen. Dit heb ik aan de onderkant gedaan, omdat daar al de gaatjes van de stokjes zaten die ter ondersteuning dienden.

Toen was de mal klaar voor gebruik en heb ik deze gevuld met acrylic one, dat vrij snel droogt. Ik weet niet of ik de verhoudingen niet goed heb gemengd, of dat dit materiaal niet geschikt is voor de vorm mal, maar het kwam er in ieder geval in 100 stukjes uit, helaas. Daarna heb het geprobeerd met poly-our giethars, met blauwe kleurstof. Dit was in principe goed gelukt, maar ik heb de vorm te vroeg uit de mal gehaald, waardoor deze nog niet voldoende uitgehard was en nog een beetje buigbaar. Dit komt omdat poly-our giethars uithard door een exotherme reactie, en door de dunte van de vorm de reactie dus langzamer ging. Dat heb ik nu geleerd!

Naast de mal heb ik gewerkt met orthopedisch schuim. Hier heb ik verschillende voorwerpen in gedrukt, en ze vervolgens gevuld met acrylic one en poly-put giethars, vermengd met verschillende kleurstoffen en andere materialen, zoals bijvoorbeeld ijzerpoeder.
ook heb ik gewerkt met piepschuim. Hier heb ik met een hete draad een vorm uitgesneden. Vervolgens heb ik deze vorm verstevigd met acrylic one (met rode kleurstof) en gedecoreerd met kleine natuursteentjes. Een andere piepschuimvorm heb ik gedecoreerd met groene lijm uit een lijmpistool.

Ik vond dit een leuke les, omdat we veel konden experimenteren met verschillende materialen. Maar ik vond het ook een moeilijke les, omdat ik merkte dat ik nog eerst moest wennen aan alle nieuwe materialen en hoe alles werkt. Met name wat wel en niet werkt. Maar daar heet het dan ook experimenteren voor denk ik, en dat past dan weer perfect binnen het thema Novum!
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Kunststof les 1

Vrijdag 5 oktober 
Vandaag zijn we begonnen met kunststof. We hebben een siliconen rubber mal gemaakt. Voordat we begonnen, moesten we goed nadenken over hoe we de mal precies zouden gaan maken, omdat je er rekening mee moet houden dan er weer in gegoten moet worden om de replica te maken. Ik heb zelf een bakje gemaakt van karton en tape (om het waterdicht te maken). Daarna heb ik mijn voorwerp (de vork) op twee kleine stukjes satéprikker vastgelijmd op de bodem, zodat de vork een stukje boven de bodem zweeft. Vervolgens was het tijd om het siliconen mengsel te maken. Dit deden we door de twee componenten in gelijke hoeveelheid af te wegen en goed door elkaar te roeren. Tot slot werd het mengsel in de mal gegoten.
Foto
Foto
Foto
Foto
Ik vond het heel interessant om te leren over alle verschillende materialen en hoe we die kunnen gaan gebruiken, ook omdat ik hier nog nooit eerder mee heb gewerkt. Ik kreeg meteen allerlei ideeën en ik kan niet wachten om aan de slag te gaan met deze opdracht!

Beeldend onderzoek - ​Louise Hindsgavl

Over Louise Hindsgavl
Louise Hindsgavl (Copenhagen, 1973) biedt met haar sculpturen een nieuwe interpretatie van het klassieke porseleinen beeldje. Met haar narratieve sculpturen, onderzoekt ze de mogelijkheden die het genre volgens haar nog altijd kan bieden. In de keramische traditie zijn porseleinen figuurtjes delicaat en deugdzaam: uitdrukkingen van een geïdealiseerde wereld, een utopie. Hindsgavl laat de keerzijde van deze wereld zien. Zij speelt met de verwachtingen van de toeschouwer, door porseleinen figuren te maken die de mensheid in al haar facetten reflecteren. Gefascineerd door de donkere kant van de mens, geeft zij haar beelden een hint van het onverwachte, het vreemde, of zelfs gewelddadige. In haar scenario’s is er ruimte voor onschuld en lichtvoetigheid, maar evengoed voor woede, verwarring en a-moraliteit. Tegelijkertijd behouden haar werken de elegante schoonheid en aantrekkingskracht die van oudsher geassocieerd wordt met het porseleinen figuur. Haar gebruik van porselein zorgt voor een contrast tussen het pure, verfijnde materiaal en de rauwe aspecten van de wereld die zij wil uitbeelden. 
Foto
Foto
Wat vind ik ervan?
Ik vind het gaaf dat Louise Hindsgavl tegen de klassieke manier van porseleinen beeldjes maken ingaat, door geen ideaalbeelden, maar juist de (onprettige) werkelijkheid te weergeven. Dit geeft deze werken van klassiek materiaal een moderne twist. Ondanks dat haar werken samengestelde vormen zijn, vormen ze een mooi geheel. Dit is denk ik ook aan de uniforme kleur te danken. De spanning van de onderwerpen vertaald daardoor ook niet op een chaotische manier naar beeld. De beelden komen heel ruimtelijk over, maar totaal niet massief, omdat er ook genoeg open ruimte is.

Beeldend onderzoek - Carolein Smit

Over Carolein Smit
It is not very difficult to like my work. Everything shines and glitters, is adorable, and the details of eyes, tongues, noses and ears are endearing.
People love that kind of refinement., It can bring back memories of precious Meissen porcelain. That’s just the way I like it. I want people to love my sculptures.
I want them to loose their hearts to them and I do all I can to make them do so.
At the same time I don't want to make this loving too easy. It’s painful, fragile, unfulfilled, and sometimes dangerous. Where are the boundaries, where does innocence become guilt? Where does life become death? That is what my work is about. The tension brought by emotional dilemmas, trying to separate right from wrong where everything evolves out of clumsyness, coincidence and misunderstanding. 
In my work these dilemmas exist as a complicated knot of conflicting messages.
I think that the turning point where seriousness becomes melodramatic, beauty turns into overkill and love becomes hate, makes a subtle balance that is very annoying and at the same time very interesting.
Humor sneaks into my works while I am making them. I never make sketches before I start, I need it to be an adventure.
The highly detailed works allow my thoughts to wander and combine several things that sometimes are not very logical together but do make sense in the end.
When I am working in my studio, I go from one work to the next, combining several thoughts and fascinations.
I love curiosity cabinets, Wunderkammers, scientific collections, museums with devotionalia. All these collections contain images that are related to art, but also to other areas. They show the exceptional, the strange, the rare, to secure the scientific order. They lift up the supernatural to restrain the whims of nature. They suggest order and security. At the same time they warn us of the chaos that will occur as soon as we let go of this proposed order. They are images that scare us and also restrain that fear. 
The ambivalence makes us look with admiration and disgust.
(http://www.caroleinsmit.com)
Foto
Foto
Foto
Wat vind ik ervan?
Ik hou van de combinatie van griezelig en schattig in haar werk. Het is inderdaad makkelijk om van te houden, maar er is ook een conflict tussen thema's. Dit zorgt voor een bepaalde spanning, maar ook een balans. Dat is nu juist wat het interessant maakt. Het is raar, je aandacht wordt getrokken en je gaat je afvragen waar het over gaat. Wat was de gedachte van Carolein Smit toen ze het maakte? Visueel zijn de beelden ook interessant. Ze zijn gedetailleerd en het gebruik van verschillende structuren, technieken en kleuren houdt het boeiend, zonder dat het overweldigend wordt.

Keramiek

Opdracht
Maak binnen 2 lessen drie beeldende werken naar de waarneming, waarvan 2 gebaseerd op voorwerpen gepresenteerd in de klas, en 1 gebaseerd op het eigen ruimtelijk werk gemaakt van papier en karton. In de derde les versnijd je deze werken en voeg je ze samen tot één beeld.
​
Proces
Les 1 - vrijdag 14 september
De eerste les heb een een gedroogde vrucht na gemaakt. Het was even wennen om met een nieuw materiaal te werken, maar al met al ging het goed. ''Helaas'' nam halverwege mijn fantasie het over, waardoor de vrucht ineens een mond, oogjes en armpjes kreeg. Ik weet dat dit eigenlijk niet de opdracht was, maar ik denk dat een beetje rebels zijn altijd wel op z'n plaats is, zeker op de kunstacademie. Daarnaast is de basis van het voorwerp nog steeds naar waarneming, plus wie kan er nou nee zeggen tegen de schattige ''George''?! (name credits to Irenke Bankras)
Ook heb ik in de eerste les platen gemaakt die later de basis zouden vormen voor de keramische versie van ''de Tuin''.
Foto
Foto
Foto
Les 2 - vrijdag 21 september
De tweede les heb ik eerst George uitgehold, zodat hij later niet zou ontploffen in de oven. Daarna heb ik de pl​aten met een lineaal recht afgesneden en met behulp van Slip (kleipoeder met water) aan elkaar gemaakt, om de basis voor ''de Tuin'' te construeren. Ook heb een een begin gemaakt aan een dakje en het maantje voor bovenop ''de Tuin''.
Foto
Foto

Zelfstandig werken - dinsdag 25 september
Vandaag heb ik verder gewerkt aan ''de Tuin''. Eerst heb ik het dakje afgemaakt, door deze een beetje te drogen en vervolgens met Slip het maantje er op te plakken. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met alle decoratieve elementen die de muren van de tuin bekleden. Hierbij heb ik verschillende technieken toegepast, om de verschillende effecten te creëren die ook in het originele werk te zien zijn.
Foto
Foto
Zelfstandig werken - woensdag 26 september
Vandaag heb ik aan mijn derde en laatste object gewerkt. Ik heb gekozen voor een speelgoed treintje. Het leek me het handigste om dit object op te bouwen door eerst alle losse onderdelen te maken, en deze vervolgens samen te voegen, met behulp van Slip. De wielen heb ik er wel nog afgelaten, omdat die flink wat gewicht moeten dragen en ik ze dus eerst wat droger en harder wilde laten worden.
Foto
Foto
Foto
Les 3 - vrijdag 28 september
Deze les was de opdracht om de objecten te versnijden en samen te voegen tot een object. Ik heb Georges en de trein versneden, maar ervoor gekozen om de tuin heel te laten, omdat ik dacht dat dit een goede basis kon vormen voor het samengevoegde object. Eerst heb ik mijn compositie bepaald door de versneden stukken op verschillende punten te houden. Toen ik eenmaal de compositie had bepaald, heb ik alle stukken gemonteerd door inkepingen te maken, vast te plakken met slip en af te werken met kleine hoeveelheden klei.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ruimtelijk werk in de openbare ruimte

Vrijdag 14 september
Foto
Foto
De Kater
Bas Hamans, Betonijzer en staal, 2012
Ik heb voor dit werk gekozen omdat het een lokaal werk van een lokale kunstenaar is. Ik vind de vormen van het beeld prachtig, en daarnaast vind ik het interessant dat er een verhaal achter zit. Dit was ook het eerste beeld waar ik aan moest denken, omdat ik er vaak langskwam, en het altijd leuk vond om te zien.
De Katers zijn het symbool van Maasniel, afgeleid van hun carnavalsvereniging. Ik denk dat de tekst onder de kater, ''Neel blief Neel'' (Maasniel blijft Maasniel) er op slaat dat Maasniel, dat niet meer een onafhankelijk dorp is en nu onder de gemeente Roermond valt, wilt zeggen dat het evengoed zijn eigen gemeenschap blijft.
Daarnaast is het interessant dat de Kater richting Roermond kijkt, bijna alsof het Roermond in de gaten wilt houden, terwijl er een ander katerbeeld in Maasniel staat, dat juist Roermond de rug toe keert.
Bron: http://www.kunstopstraat.eu/zwierige-kater-hoort-bij-neel

De Tuin - papier en karton

Vrijdag 7 september 2018
Foto
Het idee
Toen ik begon met de opdracht, wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik wilde maken. Al bladerend door de tijdschriften die tot onze beschikking werden gesteld, raakte ik geïnspireerd door afbeeldingen van de natuur. Ik ging hier over nadenken met betrekking tot het thema, Novum: waarnemen en handelen in een volkomen nieuwe situatie. Ik dacht er aan hoe de natuur aan het veranderen is door de klimaatverandering, en hoe dat de komende jaren nog door zal gaan. Wellicht gaat dit resulteren in een hele nieuwe, andere natuur, waar we niet meer (genoeg) van af weten, en niet weten hoe we er mee om moeten gaan. Deze nieuwe, onbekende  en wellicht vreemde natuur is wat ik heb verbeeld in dit werk.
Feedback van medestudenten
- het werk doet denken aan een soort tuin
- er is een duidelijk thema, dit in onder andere te zien aan consequent kleurgebruik van voornamelijk groen- en zwart tinten
- er is gebruik gemaakt van verschillende soorten structuren: glad, gescheurd, gekreukt
- opvallend is de twee verschillende manen: aan de ene kant wit, aan de andere kant wit met zwarte cirkels er op
Wat ik er zelf van vind
Ondanks dat ik in het begin niet wist wat ik wilde maken, ben ik blij met dit werkt. Ten eerste omdat er een idee, een gedachtegang, achter zit, wat ik zelf altijd heel erg belangrijk vind bij beeldend werk. Daarnaast vind ik het idee ook goed uitgewerkt visueel. Ik vind dat ik goed gebruik heb gemaakt van een kleurenpalet, en van verschillende vormen en structuren. 
Wat ik graag anders had gezien, is een nettere afwerking, maar wellicht past dit wel bij de stijl en het idee van dit werk. Daarnaast zijn er nog een paar open plekken (op de foto niet zichtbaar) waar ik graag nog elementen had toegevoegd.
Al met al ben ik tevreden met dit werk.
Wat ik ervan heb geleerd, is dat als je geen idee hebt, je gewoon moet beginnen, en dat er dan vanzelf een idee uitkomt. Ook heb ik geleerd instinctief te werken. Ik heb bijvoorbeeld bij de kleuren er niet diep over nagedacht, maar uiteindelijk vind ik dat de groene en donkere tinten juist super goed bij het thema passen.
Proudly powered by Weebly
  • About me
  • JAAR 1
    • 2D
    • 3D
    • 4D
    • Design
    • Atelier
    • Educatief Project
  • JAAR 2
    • 2D
    • 3D
    • 4D
    • Atelier
  • JAAR 2.5
    • 2D
    • Design
  • Inspiratie